Asukkaan vastuulla on huolehtia asuntonsa kunnosta ja tarvittaessa ilmoittaa vioista ja puutteista taloyhtiölle.
Tällä sivulla on kerrottu yleisimpiä huoltotoimenpiteitä. Lista ei ole kattava ja maalaisjärjen käyttö on suositeltavaa.
Kodinkoneet
Kodinkoneet (esimerkiksi jääkaappi, liesi, pesukoneet) kuuluvat osakkaan vastuulle. Asukkaan vastuulla on huolehtia, että koneita käytetään asianmukaisesti ja että ne esimerkiksi puhdistetaan säännöllisesti.
Ilmanvaihto
Huoneiston tulo- ja poistoilmaventtiilit on puhdistettava vähintään puolen vuoden välein.
Tuloilmaventtiilit
Leveät ja matalat tuloilmaventtiilit sijaitsevat suurten ikkunoiden yläreunassa. Venttiili lähtee pois paikaltaan, kun vedät sitä itseäsi kohti. Pyyhi tai imuroi pölyt pois venttiilistä. Imuroi myös venttiilirako. Vinkki! Voit käyttää myös paineilmaa puhdistamiseen. Työnnä venttiili takaisin paikalleen.
Huomaathan, että venttiiliä ei saa työntää kokonaan pohjaan, koska silloin venttiili on suljettu. Jos venttiili on kokonaan suljettu, poistoilma tulee huoneistoon esimerkiksi rappukäytävästä ja huoneiston sisäilma muuttuu tunkkaiseksi.
Kovalla pakkasella voit laittaa tuloilmaventtiiliä pienemmälle, kunhan muistat sen myös avata myöhemmin. Älä kuitenkaan sulje venttiiliä pakkasellakaan kokonaan!
Poistoilmaventtiilit
Pyöreät poistoilmaventtiilit löytyvät:
- liesikuvusta (rasvaritilän takana)
- vaatehuoneen katosta
- kylpyhuoneen katosta
- saunan katosta.
Venttiili irtoaa pyörittämällä kehyksen ulkoreunasta vastapäivään. Venttiilin keskellä olevan ”lautasen” säätöihin ei saa koskea. Säätöjen muuttaminen sotkee ilmanvaihtoa koko talossa.
Kun venttili on irti, puhdista se kostealla liinalla. Kehyksen ja lautasen välin voi puhdistaa esimerkiksi vanupuikolla. Anna venttiilin kuivua, ennen kuin laitat sen paikoilleen. Pese liesikuvun rasvaritilä samalla, kun puhdistat venttiilit.
Venttiilin kiinnitys tapahtuu painamalla venttiili paikalleen ja kiertämällä myötäpäivään.
Huom! Toisin kuin muut venttiilit, saunan katossa oleva venttiili on tarkoitettu avattavaksi ja suljettavaksi käytön perusteella. Lämmityksen ja saunomisen ajaksi venttiili painetaan kiinni. Saunomisen jälkeen se avataan, jotta ilmankosteus poistuu asianmukaisesti. Kun sauna on kuivunut, venttiilin voi sulkea, jotta ilmanvaihto tehostuu muissa huoneissa.
Viemärit
Lavuaarit tarkoitettu vedelle. Niihin ei saa missään tapauksessa laskea esimerkiksi rasvaa tai mitään muuta, joka voi ne tukkia. Myöskään wc-pönttöön ei tule laskea kuin ”sitä itseään” ja wc-paperia. Pahimmassa tapauksessa viemäriin kuulumattomat esineet ja aineet tukkivat koko viemärin.
Hajulukkojen puhdistaminen
Asukkaana vastuullasi on kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen. Nosta lattiakaivon ritilä. Kerää hiukset ja muut kiinteät roskat pois. Puhdistamiseen voit käyttää astianpesuainetta.
Voit puhdistaa myös kylpyhuoneen lavuaarin hajulukon. Älä kuitenkaan ryhdy toimeen, jos et ole varma kuinka toimia.
Keittiön hajulukko on monimutkaisempi, eikä siihen pidä koskea omatoimisesti.
Vahinkojen välttämiseksi kutsu huoltoyhtiö paikalle, jos olet epävarma, kuinka hajulukot puhdistetaan!
Tukokset
Toisinaan viemärit saattavat tukkeutua ja oireina voi olla esimerkiksi:
- Vesi valuu hitaasti viemäriin
- Vesi alkaa nousta viemäristä takaisin lavuaariin
- Viemäristä kuuluu pulputusta tai korinaa
- Vesi katoaa kokonaan wc-pöntöstä.
Älä yritä avata tällaisia tukoksia itse! Kotikäyttöön tarkoitetut kemikaalit eivät auta tuhdimpiin tukoksiin, joten ilmoita tukoksista suoraan huoltoon vahinkojen välttämiseksi.
Parvekerännit
Jokaiselta parvekkeelta löytyy sadevesiränni (valkoinen muoviputki). Huolehdi että viemärin lattialäpivienti pysyy avoimena, eikä sinne kerry esimerkiksi lehtiä tukkeeksi. Rännistä valuva vesi on normaalia talvellakin, sillä rännit on varustettu sulanapitokaapeleilla.
Parvekelasit
Parvekelasituksen huolto on osakkaan vastuulla. Taloyhtiö suosittelee parvekelasien säännöllistä huollattamista.
Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumput ovat kokonaan osakkaan vastuulla ja niille tulee tehdä valmistajan ilmoittamat säännölliset huoltotoimenpiteet.