Kylpyhuoneiden kuntokartoitus
Haiharanpääskyssä teetettiin viime vuonna taloyhtiön kaikki huoneistot kattava kylpyhuoneiden kuntokartoitus. Valtaosa kylpyhuoneista on tavanomaisessa kunnossa niiden ikään nähden, eikä mitään suurempia ongelmia havaittu yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Monessa huoneistossa havaittiin kylpyhuoneen muovimatoissa viiltoja ja rikkoutumia. Näiden korjaamista ja kustannuksia selvitetään kevään kuluessa. Lisäksi osakasvastuulle kuuluvissa silikonitiivistyksissä oli monessa huoneistossa puutteita. Tältä osin hallitus harkitsee mahdollisen yhteishankinnan koordinointia. Yhteishankinnasta riippumatta osakkaiden tulisi varautua silikonisaumausten uusimiseen.
- Olet asunnon omistaja: Saat huoneistokohtaisen kuntoraportin isännöintitoimistolta.
- Olet vuokralainen: Jos havaitset kylpyhuoneessasi puutteita ja/tai haluat tietää kylpyhuoneen kuntokartoituksen tuloksista, keskustelethan asiasta vuokranantajasi kanssa.
Tietosuojasyistä huoneistokohtaisia raportteja luovutetaan vain osakkaalle henkilökohtaisella pyynnöllä.
Tuloilmaventtiilien usein kysytyt kysymykset
Miksi asunnossani tuntuu vetävän venttiilivaihdon jälkeen?
- Asennuksen jälkeen uudet venttiilit ovat kokonaan auki. Valtaosassa asuntoja vanhoja venttiilejä oli ohjeiden vastaisesti suljettu kokonaan ja joissakin asunnoissa niitä oli tukittu erilaisin materiaalein.
- Uudet venttiilit kierrättävät tuloilman lämpenemässä ikkunan välissä ennen kuin se puhalletaan sisään. Vanhat venttiilit olivat suora reitti ulkoilmaan, ja niistä sisään tuli ulkolämpötilan mukaista ilmaa myös pakkasella. Vaikka uusilla venttiileillä tuntuisi vetoa, sisään tulevan ilman lämpötila on merkittävästi suurempi vanhoihin verrattuna. Vanhoilla venttiileillä vetoa olisi tuntunut moninkertaisesti niiden ollessa vastaavasti asianmukaisesti auki.
- Huomioithan, että alkuvuoden kovilla pakkasilla myös itse ikkuna on heikko lenkki ja kylmyyttä kulkeutuu lasin läpi venttiileistä riippumatta.
Saako venttiileitä säätää?
- Kyllä saa. Esimerkiksi kovilla pakkasilla niitä kannattaakin säätää tarpeen mukaan.
- Jos suljet venttiilit esimerkiksi reippaalla pakkasella tilapäisesti, muista myös avata ne uudelleen. Suljetut venttiilit sotkevat koko talon ja naapuriasuntojen ilmanvaihdon!
- Venttiileitä ei saa täysin kiinni, vaan niistä kulkee aina pieni määrä ilmaa. Tähän minimimäärään turvautuminen jatkuvasti ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, vaan ainakin osa asunnon venttiileistä tulisi pitää avoinna, jotta sisäilma pysyy raikkaana ja rakenteet kunnossa.
Kuinka venttiileitä säädetään?
- Koko venttiili ei liiku kuten vanhassa mallissa. Vain venttiilin yläpuolinen oleva osa liukuu syvyyssuunnassa. Liikkuva säätöosa on kiinni venttiilissä magneeteilla ja uutena se voi olla jäykähkö. Säätäminen onnistuu sormivoimin, eikä se vaadi työkaluja. Liiallista voimaa ei pidä käyttää.
- Työntämällä säätöosaa ikkunaa kohti venttiili avautuu ja ilmavirta kasvaa. Vetämällä säätöosaa huoneeseen päin venttiili sulkeutuu ja ilmavirta pienenee. Venttiiliä voi säätää myös siten, että sen sulkee vain toisesta reunastaan. Tällä tavalla ilmavirran voi suunnata venttiilin jompaankumpaan reunaan.
Urakoitsija jätti asennuksen yhteydessä venttiilien huolto-ohjeet huoneistoihin, muistathan tutustua niihin.